Jedna dýně je právě tak velká pro jednu porci.
Já jsem vyzkoušela odrůdu Sweet Dumpling., která má příjemně nasládlou chuť
Dýni omyjeme, seřízneme horní část se stopkou a vydlabeme semena.
Dýni otočíme, položíme seříznutou částí na pařák a dáme na cca 15 minut vařit v páře.
Mezi tím si připravíme náplň z nadrobno nakrájené šunky, strouhaného sýra, najemno nakrájeného rajčete oblíbeného koření.
Vhodná je krájená pažitka, estragon a špetka bílého pepře.
Předvařenou dýni naplníme a dáme na několik minut zapéct. Servírujeme v misce.
Náplň lze různě obměňovat, střídat masové i bezmasé varianty a na závěr třeba zjemnit lžící zakysané smetany.
Bramborová dýně tvoří alternativní zdravou přílohu
Dýně má vysoký obsah živin, vlákniny a současně nízký obsah sacharidů. Významný je obsah betakarotenu, který se transformuje na vitamín A, který je důležitý pro zlepšení střevní výstelky a pomáhá tak k posílení imunitního systému.
Vitamín A pomáhá dále zlepšuje zrak, podporuje normální funkci reprodukčního systému a udržuje zdravé srdce, plíce, ledviny a další orgány.
Vitamín A může přispívat ke snížení rizika rakoviny plic a prostaty.Studie prokazují, že vitamín A přijímaný přirozenou formou ve stravě, je tělem lépe využíván
Vitamíny C, E, folát a železo obsažené v dýni posilují imunitní systém
Kombinace vitamínů obsažených v dýni (zinek, vitamín C a E, betakaroten a měď) pomáhá v prevenci věkem podmíněné makulární degenerace a šedého zákalu.
Pravidelná konzumace dýně může vést ke snížení rizika obezity.
Komentáře
Okomentovat