Řapíkatý celer obsahuje velké množství vody, vlákniny, vitamínů a minerálů, což z něj činí výživnou a nízkokalorickou potravinu.
Má velmi nízkou kalorickou hodnotu (~16 kcal na 100 g), což ho činí ideální potravinou pro redukční diety.
Obsahuje látky jako apigenin a luteolin, které mají protizánětlivé vlastnosti a mohou pomoci zmírnit zánětlivé procesy v těle.
RECEPT:
Na 3 - 4 porce budete potřebovat 4 středně velké brambory, svazek řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, máslo, koření a sůl.
Pokud máte rádi a nemáte problém s laktózou můžete přidat i trochu smetany na zjemnění.
Na másle, nejlépe přepuštěném, orestujeme brambory, oloupané, propláchnuté a nakrájené na kostičky,
přidáme na kousky nakrájený řapíkatý celer a restujeme cca 5 minut,
na závěr přidáme na plátky nakrájený česnek a ještě krátce orestujeme.
Zalijeme 1,5 litrem vody, osolíme a dusíme do změknutí.
Rozmixujeme ponorným mixerem, přidáme koření podle chuti například mletý libeček nebo estragon a ještě krátce povaříme.
Na závěr můžeme vmíchat trochu smetany a dosolit podle chuti.
Servírovat můžete s hrachovými křupinkami.
Komentáře
Okomentovat