Žampionový krém s bramborovými krutony

Opět zase jedna rychlá a bezlepková polévka.

Žampiony (Agaricus bisporus) jsou známé svou jemnou chutí a vysokou nutriční hodnotou. 

Obsahují mnoho vitamínů, minerálů a bioaktivních látek, které přispívají k celkovému zdraví.

Obsahují beta-glukany, které posilují imunitní odpověď organismu a zlepšují obranyschopnost proti infekcím.

Draslík v žampionech pomáhá regulovat krevní tlak a podporuje zdraví kardiovaskulárního systému.

RECEPT

Na 2 porce bude potřebovat:

1 cibuli - oloupat a nakrájet najemno

300 g žampionů - oloupat a nakrájet na plátky

2 lžíce rýžové mouky na zahuštění

přepuštěné máslo nebo alternativní rostlinný tuk

2 větší brambory

sůl, koření

Na másle orestujeme cibuli, přidáme žampiony a chvilku podusíme do změknutí. 

Přidáme houbové koření nebo kmín, promícháme a zalijeme 500 ml vody, osolíme a vaříme na mírném ohni cca 15 minut.

Mezi tím oloupeme brambory a nastrouháme na hrubém struhadle na "nitě" , dáme do cedníku a intenzivně propláchneme od škrobu, necháme okapat, vymačkáme a nadbytečnou vodu ještě vymačkáme za pomoci papírové utěrky.

Rozpálíme olej na smažení - např. rýžový a dáme "nitě" smažit - osolíme a průběžně promícháváme, aby se neslepovaly.

Uvařenou polévku rozmixujeme, zahustíme 2 lžícemi rýžové mouky, ještě krátce povaříme a na závěr můžeme zjemnit trochou smetany na vaření.

Servírujeme s osmaženými bramborovými krutony.


Komentáře

Kapsle