Žampiony (Agaricus bisporus) jsou známé svou jemnou chutí a vysokou nutriční hodnotou.
Obsahují mnoho vitamínů, minerálů a bioaktivních látek, které přispívají k celkovému zdraví.
Obsahují beta-glukany, které posilují imunitní odpověď organismu a zlepšují obranyschopnost proti infekcím.
Draslík v žampionech pomáhá regulovat krevní tlak a podporuje zdraví kardiovaskulárního systému.
RECEPT
Na 2 porce bude potřebovat:
1 cibuli - oloupat a nakrájet najemno
300 g žampionů - oloupat a nakrájet na plátky
2 lžíce rýžové mouky na zahuštění
přepuštěné máslo nebo alternativní rostlinný tuk
2 větší brambory
sůl, koření
Na másle orestujeme cibuli, přidáme žampiony a chvilku podusíme do změknutí.
Přidáme houbové koření nebo kmín, promícháme a zalijeme 500 ml vody, osolíme a vaříme na mírném ohni cca 15 minut.
Mezi tím oloupeme brambory a nastrouháme na hrubém struhadle na "nitě" , dáme do cedníku a intenzivně propláchneme od škrobu, necháme okapat, vymačkáme a nadbytečnou vodu ještě vymačkáme za pomoci papírové utěrky.
Rozpálíme olej na smažení - např. rýžový a dáme "nitě" smažit - osolíme a průběžně promícháváme, aby se neslepovaly.
Uvařenou polévku rozmixujeme, zahustíme 2 lžícemi rýžové mouky, ještě krátce povaříme a na závěr můžeme zjemnit trochou smetany na vaření.
Servírujeme s osmaženými bramborovými krutony.
Komentáře
Okomentovat