Pikantní krémová polévka s brokolicí a dýní

Brokolice i dýně jsou dvě velmi zdravé potraviny, které bychom měli zařazovat do našeho jídelníčku a polévky jsou velmi vhodnou formou.

Brokolice je výživná a univerzální potravina s mnoha zdravotními přínosy, od podpory imunity a trávení až po ochranu srdce a prevence rakoviny. Její začlenění do jídelníčku přispívá k celkovému zdraví a vitalitě.

Obsahuje Sulforafan a další bioaktivní látky snižují záněty, což pomáhá při stavech, jako je artritida nebo zánětlivá onemocnění střev. 

Má nízký glykemický index a obsahuje látky, které zlepšují citlivost na inzulin.

RECEPT

1 máslovou dýni

1 hlávku brokolice

2 stroužky česneku

cca 2 cm velký kousek čerstvého zázvoru

přepuštěné máslo nebo rostlinný olej, sůl a koření Piri-Piri , černá sůl, zakysaná smetana

Na tuku zpěňte najemno nakrájený česnek a zázvor, přidejte na kousky nakrájenou dýni ( zbavenou semínek) a chvilku restujte. 

Přidejte cca 1 litr vody, osolte a přidejte růžičky brokolice - vařte do změknutí . 

Tekutiny by mělo být jen tolik, aby byla ponořená zelenina. Pokud je třeba, objem redukujte.

Rozmixujte, přidejte černou sůl (1/2 lžičky) a Piri-Piri (1 lžičku), případně podle chuti dosolte.

Servírujte s kapkami zakysané smetany a opečenou houskou, nebo toastem.


  


Komentáře

Kapsle