Brokolice je výživná a univerzální potravina s mnoha zdravotními přínosy, od podpory imunity a trávení až po ochranu srdce a prevence rakoviny. Její začlenění do jídelníčku přispívá k celkovému zdraví a vitalitě.
Obsahuje Sulforafan a další bioaktivní látky snižují záněty, což pomáhá při stavech, jako je artritida nebo zánětlivá onemocnění střev.
Má nízký glykemický index a obsahuje látky, které zlepšují citlivost na inzulin.
RECEPT
1 máslovou dýni
1 hlávku brokolice
2 stroužky česneku
cca 2 cm velký kousek čerstvého zázvoru
přepuštěné máslo nebo rostlinný olej, sůl a koření Piri-Piri , černá sůl, zakysaná smetana
Na tuku zpěňte najemno nakrájený česnek a zázvor, přidejte na kousky nakrájenou dýni ( zbavenou semínek) a chvilku restujte.
Přidejte cca 1 litr vody, osolte a přidejte růžičky brokolice - vařte do změknutí .
Tekutiny by mělo být jen tolik, aby byla ponořená zelenina. Pokud je třeba, objem redukujte.
Rozmixujte, přidejte černou sůl (1/2 lžičky) a Piri-Piri (1 lžičku), případně podle chuti dosolte.
Servírujte s kapkami zakysané smetany a opečenou houskou, nebo toastem.
Komentáře
Okomentovat