Pikantní "Dýňoto" na thajský způsob

Tentokrát přidávám jeden méně tradiční recept, který by mohl přesvědčit i vytrvalé odpůrce dýní.

Budete potřebovat špagetovou dýni.

Špagetová dýně je výživná, chutná. Její konzumace podporuje trávení, zdraví srdce, hydrataci a zároveň přispívá k udržení zdravé hmotnosti.

Špagetová dýně je zdrojem manganu, který podporuje metabolismus kostí a tvorbu kolagenu.

Obsahuje i další minerály, jako je vápník a fosfor, důležité pro pevnost kostí.

RECEPT

Rozkrojte, odstraňte střed se semínky a pak postupně vyřezejte dužinu, po obvodu ( po vláknech), dužinu následně rozmačkejte s rozdělte na nudličky 0,5 - 1 cm široké.

Dále budete potřebovat:

200 g rýže ( 2 ks varných sáčků)

3 stroužky česneku,

1 - 2 lahůdkové cibulky včetně zelených částí

1 kapie nebo jiná červená paprika

plechovka kokosového krému

černá hořčice, cubebový pepř, thajské kari, cayenský pepř, sůl

pikantni-dynoto_0

Rýži uvařte obvyklým způsobem.

Ve woku, nebo jiné hluboké pánvi rozpalte olej ( vynikající je rýžový) a zpěňte na něm hořčici, česnek nakrájený na plátky, 

přidejte lžičku podrceného cubebového pepře, lžičku mletého cayenského pepře ( chilli) a 2 polévkové lžíce thajského kari, 

promíchejte a vsypte připravenou dýni . 

Za stálého promíchávání restujte 4 - 5 minut, až bude dýně měkká, následně obsah pánve vysypte do pomocné misky. 

Do pánve dejte opět trochu oleje přidejte na kousky nakrájenou kapii a na proužky nakrájenou cibulku včetně zelených částí. 

Promíchávejte a krátce 1 - 2 minuty restujte, zelenina má zůstat svěží a křupavá. 

K zelenině vraťte odloženou dýni, promíchejte a přidejte 200 ml kokosového krému. 

Dobře promíchejte, podle chuti osolte a na mírném ohni chvilku redukujte . 

Na závěr vmíchejte uvařenou rýži, podle potřeby ještě dokořeňte a můžete servírovat.


Komentáře

Kapsle