Žaludy - výživná potravina našich předků

zaludy_2a

Žaludy byly od nepaměti součástí jídelníčku všude, kde rostou duby. 

Žaludy neobsahují jedovaté látky a jsou velmi výživné, takže jejich zařazení do jídelníčku, může být přínosné i dnes. 

Jejich konzumace se doporučuje hlavně lidem oslabeným různými degenerativními onemocněními. 

Nejvhodnější jsou žaludy dubu bílého, nicméně platí, že čím světlejší dužinu žaludy mají, tím jsou chutnější.
Použití žaludů v kuchyni má dvě hlavní úskalí - larvy a taniny, které z nich činí velmi těžce stravitelný hořký pokrm způsobující zácpu.

První problém nejlépe vyřešíte tak, že žaludy, hned jakmile je přinesete domů, strčíte do mrazáku. 

Mráz spolehlivě zahubí všechny larvy a hmyz, který se může v žaludech, i v mikroskopické velikosti, vyskytovat. Z vlastní zkušenosti vím, že je až neuvěřitelné jak se dokáží larvy v žaludech rozmnožit již za jeden až dva dny. 

Žaludy vyndáme z mrazáku až když je chceme dále zpracovávat, po rozmrznutí se i o něco lépe loupají.

Nejlepší je použít louskáček na ořechy, ale jen ten co má i menší verzi (např. Na lískové oříšky).

Vyloupané žaludy pokrájejte nebo nasekejte a tím jsou připravené ke kroku - odstranění taninů. 

Máte dvě možnosti - rychlou vařenou, nebo delší za studena, které se hodí pokud chcete v žaludech zachovat maximum škrobů, které se teplem rozkládají..

Za tepla - oloupané, pokrájené resp. Nasekané žaludy dejte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu, tmavě hnědou vodu slijte, zalijte čerstvou a celý postup opakujte dokud se voda barví do hněda.

Postup za studena - oloupané a pokrájené nebo nasekané žaludy zalijte studenou vodou a nechte stát několik dní ( vodu každý den vyměňte) Po vylouhování se žaludy usuší a mohou se dále zpracovat.

1) žaludy upražte zvolna zasucha na pánvi, umelte na prášek a používejte jako zdravou náhradu kávy

2) Upražené nasekané žaludy můžete použít do cookies nebo jiného pečiva, místo oříšků

3) Usušené vylouhované žaludy, umelte na prášek a použijte jako žaludovou mouku -

tou můžete nahradit cca 10 - 20 % běžné mouky a zvýšit, tak výživnou hodnotu jídel.

Umleté žaludy je potřeba uskladnit v temnu v dobře uzavřené nádobě. Suché nasekané žaludy je nejlepší uchovat v mrazáku a odebrat vždy jen tolik, kolik potřebujete.

zaludova-mouka_2a

Pokud je Vaším cílem kvalitní žaludová mouka, můžete použít i následující postup: 

Žaludy po vyndání z mrazáku oloupejte, pokrájejte a rozmixujte s spolu s vodou do konzistence koktejlu, přelijte do uzavíratelné nádoby, dejte do lednice a nechte sednout. Každý den přeceďte přes jemné plátýnko a dolijte čerstvou vodou, opakujte cca 7 dní, až dojde k odplavení taninů. 

Zbylou hmotu vymačkejte přes plátýnko, rozetřete v tenké vrstvě na pečící papír a dejte sušit, nejlepší je sušička ovoce, kde můžete sušit při nízké teplotě. Tento postup je velmi pracný, ale kvalita mouky je neporovnatelná.

Komentáře

Kapsle