Květák obsahuje látky s protizánětlivými vlastnostmi, které mohou pomoci zmírnit zánětlivé procesy spojené s chronickými onemocněními, jako je artritida nebo srdeční onemocnění.
Vysoký obsah vlákniny podporuje zdraví střev, zlepšuje trávení a předchází zácpě.
Obsahuje glukosinoláty a další sloučeniny, které podporují detoxikaci trávicího traktu a ochranu žaludeční sliznice.
RECEPT
Na přepuštěném másle, zpěňte zázvor nakrájený na kousky (1 polévkovou lžíci), případně můžete použít kousky sušeného zázvoru,
přidejte nakrájený omytý květák z jedné hlávky a zlehka orestujte,
podlijte 2 dcl vody a nechte chvíli podusit.
Přidejte 1,5 litru vody,
2 na kousky nakrájené brambory,
osolte a vařte do změknutí květáku a brambor.
Ponorným mixérem trochu promixujte, aby část květáku zůstala vcelku.
Vmíchejte 2 celá rozšlehaná vejce a dosolte podle chuti.
Servírujte se lžící zakysané smetany ozdobené čerstvou pažitkou s opečeným toastem.
Komentáře
Okomentovat