Křupavé květákové placičky

Dnes pro Vás mám moderní variaci na klasické květákové placičky - tyto jsou křupavé a hlavně rychle hotové.

Květák (Brassica oleracea var. botrytis) je oblíbená zelenina z čeledi brukvovitých, která nabízí široké spektrum zdravotních benefitů. 

Je nízkokalorický a přitom bohatý na vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty

Květák obsahuje látky s protizánětlivými vlastnostmi, které mohou pomoci zmírnit zánětlivé procesy spojené s chronickými onemocněními, jako je artritida nebo srdeční onemocnění.

Obsahuje cholin, který je klíčový pro zdravou funkci mozku, zlepšuje paměť a podporuje nervový systém.

RECEPT

Připravíte klasické řidší těstíčko z 

2 celých vajec , 

2 dcl mléka a 

cca 250 g hladké mouky, 

1/2 lžičky jedlé sody a trochu soli.

Vedle si připravte 1/2 hlávky omytého čerstvého květáky a 

1 celou lahůdkovou cibulku včetně zelené části.

Cibulku nakrájejte na úzké kroužky, květák na malé kostičky a oboje vmíchejte do připraveného těstíčka. Dosolte podle potřeby a na závěr přidejte 2 polévkové lžíce zakysané smetany.

Smažte obvyklým způsobem na rostlinném oleji. Pokud preferujete verzi s masem, zkuste vmíchat na kousky nakrájené vařené uzené maso.

Placičky jsou dobré i studené, takže se hodí i jako svačinka při výletech.

 

Komentáře

Kapsle