Květák (Brassica oleracea var. botrytis) je oblíbená zelenina z čeledi brukvovitých, která nabízí široké spektrum zdravotních benefitů.
Je nízkokalorický a přitom bohatý na vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty
Květák obsahuje látky s protizánětlivými vlastnostmi, které mohou pomoci zmírnit zánětlivé procesy spojené s chronickými onemocněními, jako je artritida nebo srdeční onemocnění.
Obsahuje cholin, který je klíčový pro zdravou funkci mozku, zlepšuje paměť a podporuje nervový systém.
RECEPT
Připravíte klasické řidší těstíčko z
2 celých vajec ,
2 dcl mléka a
cca 250 g hladké mouky,
1/2 lžičky jedlé sody a trochu soli.
Vedle si připravte 1/2 hlávky omytého čerstvého květáky a
1 celou lahůdkovou cibulku včetně zelené části.
Cibulku nakrájejte na úzké kroužky, květák na malé kostičky a oboje vmíchejte do připraveného těstíčka. Dosolte podle potřeby a na závěr přidejte 2 polévkové lžíce zakysané smetany.
Smažte obvyklým způsobem na rostlinném oleji. Pokud preferujete verzi s masem, zkuste vmíchat na kousky nakrájené vařené uzené maso.
Placičky jsou dobré i studené, takže se hodí i jako svačinka při výletech.
Komentáře
Okomentovat