Dýňová polévka s brusinkami a zázvorem

Dýně je velice hodnotnou potravinou s vysokým obsahem draslíku, který působí proti nadměrnému zadržování tekutin v těle, dále je zastoupen vápník, hořčík a fosfor - minerály důležité pro stavbu kostí.

Pokud zvolíte oranžovou variantu dýně, máte k dispozici i vysoký obsah karotenoidů.

Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky. 

Pomáhá při rýmě a chřipce, snižuje cholesterol, zlepšuje krevní oběh a podporuje redukci hmotnosti.

No a brusinky resp. ty velkoplodé kanadské nazývané klikva, mají vysoký obsah arbutinu, který je zodpovědný za desinfekci močových cest.

Následujícím receptem si připravíte chutnou a lehce pikantní polévku, která zvýší Vaši imunitu a podpoří odolnost proti bakteriím a virům.

RECEPT

Na 2 - 3 porce budete potřebovat budete 1 středně velkou dýni - Hokaido, 4 - 5 brambor, 2 stroužky česneku, cca 1 cm kousek čerstvého zázvoru, hrst čerstvých brusinek ( klikvy) , sůl a lžíci zakysané smetany/ porce

Na přepuštěném másle nebo rostlinném oleji necháme zpěnit na plátky na krájený česnek a zázvor, přidáme brusinky a po cca 1 minutě přidáme i na kostičky nakrájenou oloupanou dýni ( samozřejmě bez semen), 

restujeme 2  3 minuty a pak zalijeme  cca dcl vody a podusíme asi 3 minuty.  

Přidáme 1 litr vody, na kostičky nakrájené brambory, osolíme a vaříme do změknutí.

Rozmixujeme do hladka a dosolíme podle chuti . 

Servírujeme se lžící zakysané smetany, která polévku zjemní a zvýrazní chuť, a opečenými toasty.

Dobrou chuť !


Komentáře

Kapsle