Pokud zvolíte oranžovou variantu dýně, máte k dispozici i vysoký obsah karotenoidů.
Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky.
Pomáhá při rýmě a chřipce, snižuje cholesterol, zlepšuje krevní oběh a podporuje redukci hmotnosti.
No a brusinky resp. ty velkoplodé kanadské nazývané klikva, mají vysoký obsah arbutinu, který je zodpovědný za desinfekci močových cest.
Následujícím receptem si připravíte chutnou a lehce pikantní polévku, která zvýší Vaši imunitu a podpoří odolnost proti bakteriím a virům.
RECEPT
Na 2 - 3 porce budete potřebovat budete 1 středně velkou dýni - Hokaido, 4 - 5 brambor, 2 stroužky česneku, cca 1 cm kousek čerstvého zázvoru, hrst čerstvých brusinek ( klikvy) , sůl a lžíci zakysané smetany/ porce
Na přepuštěném másle nebo rostlinném oleji necháme zpěnit na plátky na krájený česnek a zázvor, přidáme brusinky a po cca 1 minutě přidáme i na kostičky nakrájenou oloupanou dýni ( samozřejmě bez semen),
restujeme 2 3 minuty a pak zalijeme cca dcl vody a podusíme asi 3 minuty.
Přidáme 1 litr vody, na kostičky nakrájené brambory, osolíme a vaříme do změknutí.
Rozmixujeme do hladka a dosolíme podle chuti .
Servírujeme se lžící zakysané smetany, která polévku zjemní a zvýrazní chuť, a opečenými toasty.
Dobrou chuť !
Komentáře
Okomentovat