Angreštovo - tvarohový závin


Tvarohový závin z běžného listového těsta je oblíbenou pochoutkou, tak proč si tento tradiční recept lehce neozvláštnit, třeba domácím angreštovým džemem nebo jinou domácí zavařeninou.

Angrešt (Ribes uva-crispa) je bohatý na vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty. Díky těmto živinám nabízí řadu zdravotních benefitů

Díky vysokému obsahu vlákniny podporuje zdraví trávicího traktu, reguluje pohyby střev a předchází zácpě.

Pomáhá také při detoxikaci střev a podpoře zdravé střevní mikroflóry.

RECEPT

z 250 g balení tučného tvarohu slijte vodu, přidejte 2 - 3 vrchovaté lžíce hutného domácího džemu. Výborný je angreštový, ale použít můžete jakýkoli, který má výraznější chuť a je dostatečně hustý. 

(Při pečení tvaroh i džem mají tendenci vytékat, proto je nutné volit suroviny s minimem tzv. "volné" vody)

Přidejte špetku mleté máty a rozmíchejte do hladka. ( Tvaroh se již nepřislazuje)

Listové těsto vyválejte na válu ( silikonové podložce) posypané hladkou moukou. Je jen na Vás zda uděláte klasický dlouhý štrůdl, nebo uděláte menší šátečky.

Přímo na těsto naneste náplň, zabalte a pořádně přimáčkněte.

Pokud  máte uzavřené tvary, je nutné těsto nařezat. 

Na závěr potřete rozšlehaným vejcem a pečte obvyklým způsobem ( Na Crispu cca 13 minut) podle typu Vaší trouby.

Ovocný džem tvaroh odlehčí a máta rozvine teplem svou lahodnou chuť a vůni.

Komentáře

Kapsle