Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je oblíbená houba nejen díky své všestrannosti v kuchyni, ale také díky mnoha zdravotním přínosům. Obsahuje řadu důležitých živin, antioxidantů a bioaktivních látek, které přispívají k podpoře zdraví.
Hlíva ústřičná je bohatá na beta-glukany, což jsou polysacharidy, které podporují imunitní systém. Beta-glukany stimulují aktivitu bílých krvinek, což zvyšuje obranyschopnost proti infekcím, virům a bakteriím.
Jidášovo ucho (Auricularia auricula-judae), známé také jako černá houba, je druh dřevokazné houby oblíbené v asijské kuchyni i tradiční medicíně. Tato houba vyniká svým nízkým obsahem kalorií a bohatstvím bioaktivních látek, které přispívají ke zdraví.
Obsahuje bioaktivní látky s protizánětlivými účinky, které mohou pomáhat zmírnit zánětlivé procesy v těle, včetně artritidy a dalších chronických onemocnění.
Působí jako přírodní detoxikační prostředek, který pomáhá tělu vylučovat toxiny, zejména díky obsahu vlákniny a antioxidantů.
RECEPT
Na přepuštěném másle orestujeme na kousky nakrájenou cibulku, přidáme 3 hrsti směsi sušených hub, hrst sušené hlívy ústřičné a můžeme přidat i pár kousků jidášova ucha.
Podlijeme trochou vody, jen tak, aby byly houby ponořené, přidáme houbové koření nebo mletý kmín a minimálně 10 minut podusíme.
Přidáme ještě trochu vody a rozmixujeme do hladka. Osolíme, můžeme zvolit himalájskou růžovou sůl, rozředíme na požadovanou konzistenci a na závěr zjemníme trochou smetany.
Podáváme ozdobené špetkou čerstvou pažitky s orestovanou houskou.
Komentáře
Okomentovat