Fenykl pečený s jablky

Opět jeden rychlý a zdravý recept, tentokrát z čerstvého fenyklu.

Fenyklové puky (z rostliny Foeniculum vulgare) jsou aromatická a všestranná zelenina, která má nejen kulinářské, ale i významné zdravotní přínosy. Jsou bohaté na živiny, antioxidanty a bioaktivní sloučeniny, které podporují celkové zdraví.

Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá fenykl snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a udržovat zdravé cévy. Také podporuje zdraví střev, zlepšuje trávení a předchází zácpě.

Vápník, fosfor a hořčík ve fenyklových puku jsou důležité pro pevné a zdravé kosti.

Vitamín K přispívá ke správné mineralizaci kostí a snižuje riziko osteoporózy.

Anethol a další fytoestrogeny ve fenyklu mohou přispívat k regulaci hormonální hladiny u žen.

Fenykl se tradičně používá ke zmírnění menstruačních bolestí, podpoře laktace u kojících matek a zmírnění symptomů menopauzy.

Recept:

Na jednu porci budete potřebovat : 
Jeden fenykl, 
jedno jablko, 
sezamové semínko, 
chilli kroužky, 
2 snítky čerstvého libečku 
zakysanou smetanu na zjemnění a propojení chutí.

Fenyklu seřízněte tvrdý spodek, rozkrojte na čtvrtky dejte na 10 minut vařit do páry.  Vodu pod pařákem osolte.

Mezitím si připravte jablko, zbavte ho jadřince a nakrájejte na měsíčky. Na pečící papír položte v páře uvařený fenykl proložte libečkovou natí, lehce osolte, poklaďte jablkem a zasypte chilli kroužky a sezamovým semínkem.  Zabalte a vložte na Crisp talíř a pečte na Crispu 5 minut. Pokud nemáte troubu s touto funkcí pečte na grilu cca 10 minut.

Servírujte pokapané zakysanou smetanou . Dobrou chuť !


Komentáře

Kapsle