Bohužel většina komerčních produktů obsahuje pravé čokolády jen absolutní minimum.
100% čokoláda obsahuje vysoké množství flavonoidů, které pomáhají neutralizovat volné radikály a snižovat oxidační stres, zlepšují funkci cév tím, že zvyšují produkci oxidu dusnatého, což podporuje rozšiřování cév a zlepšuje krevní oběh.
Dále podporují průtok krve do mozku, což může zlepšovat kognitivní funkce
Theobromin a malé množství kofeinu obsažené v čokoládě stimulují nervový systém, zlepšují koncentraci a bdělost
Kakaové boby obsahují fenyletylamin (PEA), který podporuje uvolňování endorfinů a tryptofan - prekurzor serotoninu, hormonu štěstí.
Konzumace čisté čokolády může zmírnit příznaky stresu a deprese.
RECEPT
Na 4 vydatné porce budete potřebovat:
1 litr mléka
50 g čokoládové hmoty (100% čokoláda)
5 polévkových lžic kukuřičného škrobu (Maizeny)
1 polévkovou lžíci medu
1 lžičku mletého kardamomu, 1/2 lžičky mleté skořice,1 lžička chilli kroužků
Postup: ve 2 dcl studeného mléka rozmícháme kukuřičný škrob a necháme odstavené k pozdějšímu použití.
Ve zbylém mléce, za postupného ohřevu a stálého míchání rozpustíme kakaovou hmotu ( nenechte se odradit tím, že to dlouho vypadá spíše jako stracciatela, než čokoládový dezert).
Když je hmota rozpuštěná, přidejte Chilli, koření a med.
Následně vmíchejte předpřipravený škrob rozmíchaný v mléce a za stálého míchání zahřívejte, až hmota začne houstnou, současně by měla i získat kompaktní tmavě hnědou barvu čokolády.
Nalijte do připravených misek a ozdobte hoblinkami bílé čokolády a chilli kroužky. Podávejte vychlazené.
Tento dezert si uchovává chuť pravé hořké čokolády a dodá Vám energii a posílí Vaší dobrou náladu.
Komentáře
Okomentovat