Domácí čokoládový dezert s Chilli

čokoládový pudink
Čokoláda patří mezi oblíbené pochutiny a čokoládové výrobky se těší velké popularitě všech věkových skupin. 

Bohužel většina komerčních produktů obsahuje pravé čokolády jen absolutní minimum.

100% čokoláda obsahuje vysoké množství flavonoidů, které pomáhají neutralizovat volné radikály a snižovat oxidační stres, zlepšují funkci cév tím, že zvyšují produkci oxidu dusnatého, což podporuje rozšiřování cév a zlepšuje krevní oběh. 

Dále  podporují průtok krve do mozku, což může zlepšovat kognitivní funkce

Theobromin a malé množství kofeinu obsažené v čokoládě stimulují nervový systém, zlepšují koncentraci a bdělost

Kakaové boby obsahují fenyletylamin (PEA), který podporuje uvolňování endorfinů a tryptofan -  prekurzor serotoninu, hormonu štěstí.

Konzumace čisté čokolády může zmírnit příznaky stresu a deprese.

RECEPT

Na 4 vydatné porce budete potřebovat:

1 litr mléka

50 g čokoládové hmoty (100% čokoláda)

5 polévkových lžic kukuřičného škrobu (Maizeny)

1 polévkovou lžíci medu

1 lžičku mletého kardamomu, 1/2 lžičky mleté skořice,1 lžička chilli kroužků

Postup: ve 2 dcl studeného mléka rozmícháme kukuřičný škrob a necháme odstavené k pozdějšímu použití.

Ve zbylém mléce, za postupného ohřevu a stálého míchání rozpustíme kakaovou hmotu ( nenechte se odradit tím, že to dlouho vypadá spíše jako stracciatela, než čokoládový dezert). 

Když je hmota rozpuštěná, přidejte Chilli, koření a med. 

Následně vmíchejte  předpřipravený škrob rozmíchaný v mléce a za stálého míchání zahřívejte, až hmota začne houstnou, současně by měla i získat kompaktní tmavě hnědou barvu čokolády.

Nalijte do připravených misek a ozdobte hoblinkami bílé čokolády a chilli kroužky. Podávejte vychlazené.

Tento dezert si uchovává chuť pravé hořké čokolády a dodá Vám energii a posílí Vaší dobrou náladu.

 

Komentáře

Kapsle