Problémem je snad pouze poměrně velký odpad nepoživatelných částí, proti lahodnému středu. Takže pokud se chystáte artyčoky vyzkoušet, rozhodně nepředpokládejte, že by jste se najedli. Ale jako lehký a delikátní předkrm, po kterém Vám zbyde ještě dost místa na hlavní chod, je naprosto ideální.
Artyčoková poupata jsou chutnou a výživnou zeleninou, která přináší řadu zdravotních benefitů. Pravidelná konzumace artyčoků může podpořit trávení, zlepšit zdraví srdce a jater, a zároveň chránit před oxidačním stresem a záněty.
Obsahují prebiotickou vlákninu, která podporuje růst prospěšných střevních bakterií, což přispívá k celkovému zdraví trávicího systému.
Jsou nízkokalorické a bohaté na vlákninu, což podporuje pocit sytosti.
Pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi a snižují pocit hladu.
Artyčoky jsou dobrým zdrojem vápníku, fosforu a hořčíku, které jsou nezbytné pro pevné a zdravé kosti.
My Vám přinášíme lahůdkovou úpravu s čerstvým kozím sýrem a pažitkou.
RECEPT
Na jednu porci budete potřebovat:
2 čerstvá zralá, ale dosud zavřená poupata artyčoku
1 celý citron
lžičku přepuštěného másla ( můžete nahradit olejem, ale nebude to ono )
centimetrový plátek čerstvého kozího sýra
polévkovou lžíci nakrájené čerstvé pažitky
sůl
Artyčoky zbavíme horní části všech vnějších listů poupěte, jsou tvrdé a nedají se konzumovat ani po vaření. Rozkrojíme a vyčistíme od případného pápěří a vložíme na pařák. Citron oloupeme, rozkrájíme na plátky a vložíme do vody pod pařák. Přiklopíme a vaříme po dobu cca 20 minut.
V rendlíku, nejlépe titanovém aby se sýr nepřipaloval, rozpálíme lžičku přepuštěného másla, přidáme vařené měkké části artyčoku, zlehka osolíme a cca 2 minuty restujeme na mírném ohni. Přidáme nakrájenou pažitku, nadrobený čerstvý kozí sýr a míchajíc ještě zhruba půl minuty prohřejeme.
Ihned servírujeme s čerstvě opečeným toustem.
Komentáře
Okomentovat