Artyčok s kozím sýrem a pažitkou

Artyčoky jsou zdravá a velice chutná zelenina. A ani jejich příprava není nijak složitá.  

Problémem je snad pouze poměrně velký odpad nepoživatelných částí, proti lahodnému středu. Takže pokud se chystáte artyčoky vyzkoušet, rozhodně nepředpokládejte, že by jste se najedli. Ale jako lehký a delikátní předkrm, po kterém Vám zbyde ještě dost místa na hlavní chod, je naprosto ideální.

Artyčoková poupata jsou chutnou a výživnou zeleninou, která přináší řadu zdravotních benefitů. Pravidelná konzumace artyčoků může podpořit trávení, zlepšit zdraví srdce a jater, a zároveň chránit před oxidačním stresem a záněty.

Obsahují prebiotickou vlákninu, která podporuje růst prospěšných střevních bakterií, což přispívá k celkovému zdraví trávicího systému.

Jsou nízkokalorické a bohaté na vlákninu, což podporuje pocit sytosti.

Pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi a snižují pocit hladu.

Artyčoky jsou dobrým zdrojem vápníku, fosforu a hořčíku, které jsou nezbytné pro pevné a zdravé kosti.

My Vám přinášíme lahůdkovou úpravu s čerstvým kozím sýrem a pažitkou.

RECEPT 

Na jednu porci budete potřebovat:

2 čerstvá zralá, ale dosud zavřená poupata artyčoku

1 celý citron

lžičku přepuštěného másla ( můžete nahradit olejem, ale nebude to ono )

centimetrový plátek čerstvého kozího sýra

polévkovou lžíci nakrájené čerstvé pažitky

sůl

Artyčoky zbavíme horní části všech vnějších listů poupěte, jsou tvrdé a nedají se konzumovat ani po vaření. Rozkrojíme a vyčistíme od případného pápěří a vložíme na pařák. Citron oloupeme, rozkrájíme na plátky a vložíme do vody pod pařák. Přiklopíme a vaříme po dobu cca 20 minut.

V rendlíku, nejlépe titanovém aby se sýr nepřipaloval, rozpálíme lžičku přepuštěného másla, přidáme vařené měkké části artyčoku, zlehka osolíme a cca 2 minuty restujeme na mírném ohni. Přidáme nakrájenou pažitku, nadrobený čerstvý kozí sýr a míchajíc ještě zhruba půl minuty prohřejeme.

Ihned servírujeme s čerstvě opečeným toustem.

Komentáře

Kapsle